16 juli 2024

Nieuwe koers duurzaamheid: samen stappen zetten

Afgelopen maanden hebben we samen met inwoners een nieuwe koers uitgestippeld voor een duurzamer Roerdalen. Yolanda Kersten uit Montfort werkte met plezier mee aan de nieuwe koers. Wat zij belangrijk vindt: dat we niet te snel stappen zetten en dat iedereen een steentje bijdraagt.

Met en voor mensen

“Ik heb lang in het bedrijfsleven gewerkt” vertelt Yolanda “maar ik wilde liever met en voor mensen gaan werken”. Ik werk nu bij de gemeente Weert. Ook in mijn eigen gemeente Roerdalen wil ik graag iets bijdragen. Sinds enkele jaren ben ik lid van het bewonerspanel Roerdalen. Vanwege de weerstand in Montfort over eventuele plaatsing van windmolens dacht ik: dit kan anders. Met projectleider duurzaamheid Laurens Bijl sprak ik over mijn wens om mee te doen in de klankbordgroep. Als inwoner van Roerdalen heb ik toen meegedacht over de nieuwe koers voor duurzaamheid.”

Hard van stapel

“Duurzaamheid is belangrijk. We moeten er iets mee, dat is duidelijk. Maar wat me opvalt in Nederland is dat we vaak erg hard van stapel lopen. We gaan sneller dan de rest van Europa. En daardoor vliegt het soms alle kanten uit en willen we teveel in één keer. Wat ik goed vind van de gemeente Roerdalen is dat we tussenstappen nemen naar 2050, als alle woningen aardgasvrij moeten zijn. Zo kunnen we regelmatig evalueren en bekijken of we nog op de goede weg zitten.”

Bewonersavonden

“Ik vond de bewonersavonden over de nieuwe duurzaamheidskoers interessant, prettig en goed georganiseerd. Ik ben bij alle bijeenkomsten geweest. Die waren niet in het gemeentehuis maar steeds op een andere plek in Roerdalen, zodat alle dorpskernen betrokken waren. We hebben diverse thema’s behandeld, zoals water, groen en energie. In de eerste bijeenkomst hadden we een presentatie over de grote, landelijke opgave. In de vervolgsessies ging het over wat we in Roerdalen kunnen doen. Dat gebeurde in kleinere groepjes. De avonden werden steeds afgesloten met een terugkoppeling. Er is heel veel informatie opgehaald.”

Regenwater

“Ik vond het mooi om over de initiatieven van De Groene Transformator te horen. Hun ideeën zijn goed uitvoerbaar. Bijvoorbeeld het adopteren van planten die in een gemeentelijke groenstrook weg moeten maar die nog wél gezond zijn. Die kun je weggooien maar in iemands tuin krijgen ze een nieuw leven. Ook het opvangen van regenwater is zo’n tip. Ik doe dat thuis ook. Ik heb veel planten in de tuin en gebruik het om de planten water te geven als het erg droog is. Voor planten is regenwater beter dan leidingwater omdat het zachter is, het heeft een lagere pH-waarde. Er zitten minder mineralen en zouten in. Ook de dieren die ik in de wei houd vinden regenwater lekkerder en het is gezonder.”

Samen doen!

“Duurzaamheid is van ons allemaal. Hoe kan ik iets bijdragen? Dat zou iedereen zich een keer moeten afvragen. Want het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Bijvoorbeeld het opvangen van regenwater. Of kijk eens goed naar hoe je afval scheidt. Misschien kan dat beter. Of kun je ervoor zorgen dat je minder afval overhoudt door bewuster in te kopen. Het kan heel kleinschalig maar als iedereen iets kleins doet, maken we samen stappen vooruit. Samen doen dus!”