Ontwikkelingen Clauscentrale en omgeving

Ontwikkelingen Clauscentrale en omgeving

Het gebied rondom de Clauscentrale in Maasbracht is al jaren een belangrijk energieknooppunt. De Clauscentrale van RWE speelt een grote rol in de elektriciteitsvoorziening van Nederland. De hoogspanningsstations van Tennet en Enexis vormen een belangrijk knooppunt in het hoogspanningsnetwerk. Door de energietransitie komen de komende vijftien jaar veel belangrijke (landelijke) energieprojecten op dit gebied af. Deze raken mogelijk ook Roerdalen. Gemeente Roerdalen praat mee over deze ontwikkelingen, waarbij ze zich inzet om de belangen van Roerdalen zoveel mogelijk te behartigen.

Verduurzaming Clauscentrale

De Clauscentrale moet verduurzamen om aan de doelen van het Klimaatakkoord te kunnen voldoen.

Dat kan door waterstof te gaan gebruiken als brandstof. Een andere mogelijkheid is om door te gaan met aardgas als brandstof maar de CO2-uitstoot af te vangen en af te voeren. Voor beide opties is een buisverbinding nodig vanuit het havengebied van Rotterdam naar Chemelot in Geleen, met een aftakking naar Maasbracht. Deze buisverbinding heet de Delta Rhine Corridor.

Delta Rhine Corridor

De Delta Rhine Corridor kan leidingen bevatten voor onder andere waterstof, CO2, ammoniak en gelijkspanning kabels. Deze worden gebruikt voor het verduurzamen van de Clauscentrale en Chemelot.

Het voorkeurstracé voor de aftakking van de Delta Rhine Corridor naar Maasbracht loopt over het grondgebied van Roerdalen. De aftakking doorkruist onze natuurgebieden Nationaal Park De Meinweg en het Roerdal. De gemeente zet zich in om de gevolgen voor de natuur tot een minimum te beperken. Dat doet ze door mee te praten over de plannen en bij officiële besluitvormingsmomenten te reageren. De definitieve route wordt de komende jaren duidelijk.

Meer informatie: website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Verbindingen Aanlanding Wind Op Zee

Bij de verduurzaming van Nederland speelt grootschalige opwekking van windenergie op zee een belangrijke rol. Daarom is het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat het Programma Verbindingen Aanlanding Wind Op Zee 2031-2040 (VAWOZ) gestart.

Dit programma onderzoekt hoe windenergie van zee aangesloten kan worden op het hoogspanningsnet of waterstofnetwerk op land. Dat gebeurt ook in de omgeving van het hoogspanningsstation Maasbracht. De leidingen komen in dezelfde sleuf te liggen als de Delta Rhine Corridor.

  • De gelijkspanning van de windmolens kan worden omgezet naar waterstof of naar wisselspanning voor het stroomnet. Voor het omzetten naar waterstof is een elektrolyse installatie nodig. Deze wordt mogelijk op het terrein van RWE bij de Clauscentrale gebouwd.
  • Voor het omzetten naar wisselspanning is een converterstation nodig in de buurt van het hoogspanningsstation in Maasbracht. Uit onderzoek komt ook Roerdalen als een van de mogelijke locaties naar voren. De komende jaren wordt hier meer over duidelijk. De gemeente volgt de ontwikkelingen, waarbij ze zich realiseert dat ook Roerdalen een bijdrage moet leveren aan de verduurzaming van Nederland.

Meer informatie: website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Verzwaren en uitbreiden hoogspanningsnetwerk

Voor het vervoeren van stroom door Nederland en naar het buitenland, moet het hoogspanningsnetwerk verzwaard worden met dikkere en meer kabels. Vooralsnog lijkt dit alles geen grote gevolgen te hebben voor Roerdalen.

Luchtfoto van Clauscentrale en omgeving